Derfor skal du vaske din dyne og hovedpude

Derfor skal du vaske din dyne og hovedpude

Dyne og hovedpude er et altafgørende kriterie for vores søvnkvalitet. Miljøet i soveværelset samt sengens kvalitet og tilpasning er ikke udelukkende kriterier, som kan sikre dig den bedste søvn

Hvis du har en sommerdyne eller vinterdyne liggende, som nu skal findes frem, så er der en række forbehold, som du skal tage, inden du tager den i brug. Det mest afgørende er uden tvivl afvaskningen af dynen, som vi i denne artikel vil prøve at klargøre for dig, så du med god samvittighed kan tage din dyne frem fra gemmerne.

Der kan være adskillige konsekvenser forbundet med en dyne eller en pude, som ikke er vasket og behandlet korrekt. Derfor vil denne artikel også forsøge at klargøre, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du skal vaske din dyne og pude, og hvilken påvirkning det kan have for dig og din søvnkvalitet.

Du kan gøre det derhjemme

Vask af dyne og hovedpude er en forsømt opgave i mange hjem. Størstedelen af os er uvidende omkring, hvad vi skal gøre, hvor vi må gøre det, og hvad det kræver. I mange danske hjem er den typiske tilgang til opretholdelse af hygiejne i sengen, at vask af sengetøj jævnligt kan opretholde det sunde miljø i sengen. Men dette er ikke helt korrekt.

For at opretholde en god hygiejne i sengen skal dyne og hovedpude vaskes 2 til 4 gange årligt – du kan gøre det helt selv det er ikke være så svært. Du behøver ikke at skulle fragte dyne og pude til et vaskeri, da en gennemsnitlig dansk vaskemaskine, der kan tage op til 7 kg. Sagtens kan klare opgaven.

De mest almindelige dyner er forret med 100% bomuld. Disse dyner kan du selv vaske derhjemme. Du finder typisk beskrivelsen af dynens materialer i et af dynens hjørner.

En hovedpude er meget mere kompakt end en dyne og kan indeholde næsten tilsvarende mængde dun, som en hel dyne. Derfor er det meget vigtigt at dyne og pude vaskes hver for sig. Du kan dog vaske to puder af gangen, da de ikke fylder nær så meget som en dyne.

Vask af dyne og hovedpude kan være en omfattende opgave. Det er en længerevarende proces, og derfor er det vigtigt, at du sætter god tid af til opgaven. Det kan nemt tage mellem 6 til 8 timer at vaske og tørre en dyne.

Sådan vasker du dyner og hovedpuder

Dynen vaskes ved 60 grader på et skåneprogram. Ved 60 grader dør levende organismer som husstøvmider og skimmelsvamp, derfor er det vigtigt, at dynen kommer op på denne temperatur i forbindelse med afvaskningen. Afslut vaskeprogrammet med centrifugering det er vigtigt for at presse så meget vand ud af dynen, som overhovedet muligt. Derved bliver tørringen lettere, og der er mindre chance for at dunene filtrer sammen i klumpe.

Du kan risikere, at dyne og pude mister sin bæreevne, hvis du ikke bruger enzymfrit vaskemiddel. Almindeligt vaskemiddel kan nedbryde det naturlige fedtlag på dunene, som betyder at dynen vil blive dårligere til at isolere og holde på varmen. Du kan typisk se på vaskemidlet, om det er velegnet til dundyner, ellers kan et vaskemiddel til uldvask også være velegnet. Brug ca. 50 ml. til én dynevask.

Ved at benytte en tørretumbler sikrer du, at dyne og pude tørrer ordentligt, og du undgår udvikling af svamp og mug. Tørringstiden kan variere meget, men som hovedregel skal en dyne være til tørring i tørretumbleren i mere end 4 timer, for at den er helt tør.

Når du tørrer din dyne i en tørretumbler, så er det vigtigt at vedlægge to eller tre tennisbolde, da de er med til at fordele dunene jævnt, og derved undgå klumper så dyne og pude opretholder sin luftighed. For at sikre den sidste opretholdelse af optimal fordeling af dunene kan du med fordel lufte dyne og pude udenfor eller give dem en ekstra tur i tørretumbleren på kold luft.

For at kunne vurdere om dunene i enten dyne og pude er helt tørre kan det være en god ide at veje dynen før og efter vask. Hvis dynen er tungere end før den røg til vask, så er dunene ikke tilstrækkeligt tørre og indeholder stadig fugt, som kræver yderligere tørring.

Du kan læse mere om vask af dyner og hovedpuder her.